maart 25

Crypto & belastingaangifte

0  Reacties

Tekst time for taxes met klok

Crypto & belastingaangifte, hoe zit dat nu precies? Met de uiterste aangiftedatum van de Belastingdienst voor de deur, leek het ons een mooi moment om hier een blog over te maken.

We behandelen of je over cryptocurrency belasting moet betalen en zo ja wat de spelregels precies zijn. Pittige materie, maar we gaan het zo eenvoudig mogelijk uitleggen.

Betaal je belasting over cryptocurrency?

Het antwoord is: ja. Veel mensen denken dat je geen belasting over crypto valuta hoeft te betalen omdat hierover wet- en regelgeving ontbreekt.

Maar dat is een misverstand. Ook over cryptocurrency zoals Bitcoin en Ethereum betaal je belasting. Het vermogen dat je op 1 januari van het betreffende boekjaar had is hierbij leidend.

Crypto en belastingaangifte

Om te weten hoe je crypto aangeeft bij de belasting is het zinvol om te weten dat de Belastingdienst werkt met 3 boxen:

  • Box 1 betreft het belastbaar inkomen uit werk en woning
  • Box 2 betreft het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
  • Box 3 betreft het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

Aangezien het investeren in crypto wordt gezien als een vorm van beleggen geef je als particulier deze aan in box 3. Zoals hierboven gezegd doe je aangifte over de hoeveelheid cryptocurrency die je in bezit had op 1 januari van het betreffende boekjaar.

Deze maand (maart 2022), of uiterlijk volgende maand (april 2022), doe je aangifte over het jaar 2021. In dit geval moet je als peildatum 1 januari 2021 aanhouden. Dat brengt ons meteen bij twee handige tips:

  1. Maak op nieuwjaarsdag een screenschot van de cryptovaluta in je wallets en de exchange. Zo weet je bij het doen van de belastingaangifte exact wat de waarde van jouw portfolio op dat moment was.
  2. Schrijf op 1 januari ook de actuele koers op van de cryptovaluta’s die je in bezit zijn.

Maar hoe werkt het dan als je halverwege het jaar crypto’s koopt? Heel simpel: hier betaal je géén belasting over. Om een voorbeeld te geven, je hebt in augustus 2021 Ethereum gekocht. Deze neem je dan níet mee in je belastingaangifte van 2021, omdat 1 januari 2021 als peildatum geldt. Heb je deze cryptocurrency op 1 januari 2022 nog steeds in je bezit, dan neem je deze mee in de belastingaangifte over 2022.

Man kijkt moeilijk

Hoeveel belasting betaal ik over mijn cryptocurrency?

Of en hoeveel belasting je betaalt over je cryptovaluta is afhankelijk van je vermogen. Onder dit begrip vallen je cryptovaluta’s, maar bijvoorbeeld ook je spaargeld, beleggingen, je vakantiewoning en het geld dat je in een oude sok bewaart.

In Nederland betaal je vermogensbelasting wanneer je vermogen boven een bepaald bedrag ligt. Voor 2021 is dit bedrag vastgesteld op 50.000 euro, voor 2022 is dit 50.650 euro. Heb je een fiscaal partner dan liggen de bedragen nog wat hoger, namelijk voor 2021 op 100.000 euro en voor 2022 op 101.300 euro.

Zit je onder de grens van 50.000 of 100.000 euro, dan betaal je dus geen vermogensbelasting over o.a. je cryptovaluta. Wellicht ten overvloede, het opgeven ervan bij de Belastingdienst moet natuurlijk wél.

Fictief rendement

Voor het bereken van de belasting werkt de Belastingdienst niet met een vast percentage, maar met een fictief rendement. Voor de belastingaangifte over 2021 wordt er gebruikgemaakt van 3 schijven om het fictief rendement te berekenen.

Over dat berekende fictieve rendement betaal je 31% inkomstenbelasting. De Belastingdienst gaat ervan uit dat je meer rendement op je vermogen behaalt naarmate je meer vermogen hebt. Daarom zijn er twee rendementsklassen. In deze tabel zie je hoe de schijven zijn opgebouwd:

Belastingdienst berekening belasting over inkomen uit vermogen over 2021

  • In schijf 1 berekent de Belastingdienst over 67% van je vermogen een rendement van 0,03%. Over de overige 33% wordt een rendement van 5.69% berekend.
  • In schijf 2 berekent de Belastingdienst over 21% van je vermogen een rendement van 0,03%. Over de overige 79% wordt een rendement van 5.69% berekend.
  • Valt een deel van je vermogen in schijf 3, dan wordt over dat volledige deel een rendement van 5.69% berekend.

Rekenvoorbeeld belastingaangifte crypto – box 3

Om de schijven te verduidelijken maken we graag gebruik van een rekenvoorbeeld. We nemen hiervoor als uitgangspunt iemand met een vermogen van 150.000 zonder fiscaal partner.

Rekenvoorbeeld belastingaangifte crypto box 3

Tip: je vermogensbelasting berekenen zonder rekenmachine? Knab heeft een handig rekenhulpje voor je: Bereken vermogensbelasting over 2021 en 2022

Belasting bij crypto minen en handelen

Bovenstaande informatie en percentages zijn van toepassing wanneer je als particulier cryptovaluta bezit. Mine of handel je in cryptovaluta, dan zijn de volgende spelregels van toepassing:

  • Voor de Belastingdienst staat handelen in cryptovaluta gelijk met het handelen van andere valuta zoals de Amerikaanse dollar of de Japanse yen. Je bent aan het beleggen en speculeert op koerswinst. De opbrengst van de handel hoef je niet aan te geven.
  • Voor het minen geldt dat de kosten vaak zo hoog zijn dat er niet snel sprake zal zijn van een voordeel. Dit komt enerzijds omdat er voor minen veel computercapaciteit nodig is en je anderzijds maar een beperkte hoeveelheid cryptovaluta per dag kunt minen.

    Daarom hoef je de opbrengst van het minen zelf niet aan te geven. Anders is het wanneer de opbrengst hoger is dan de kosten. In dat geval kan er sprake zijn van inkomsten uit overig werk of winst uit een onderneming.

Man vult belastingformulier in

Crypto opgeven bij de Belastingdienst

Het is voor de Belastingdienst lastig om te controleren hoeveel crypto je precies in bezit hebt. Bijvoorbeeld omdat je jouw cryptovaluta op een hardware wallet of exchange hebt staan. Toch raden we je aan om je belastingaangifte naar eer en geweten in te vullen.

De Belastingdienst kan je een fikse boete opleggen wanneer je niet eerlijk bent geweest over de waarde van je crypto-portfolio. In dit geval is er sprake van ‘verhuld vermogen’. Betreft het een grote som geld dan kan er zelfs worden overgegaan tot strafrechtelijke vervolging. Met andere woorden: wees eerlijk.

Aan de slag met Bitcoin en cryptomunten?

Wil je aan de slag met Bitcoin en cryptomunten? Dan hebben wij een mooie aanbieding voor je. AllesOverCrypto heeft nu een gratis online cursus waarin je leert hoe je begint met Bitcoin & cryptomunten. Zelfs zonder kennis, ervaring of kapitaal.

En ze onthullen welke ‘sleeping giant’ ze hebben ontdekt die de potentie heeft om meer dan 100x in waarde te stijgen! Heb je interesse in deze gratis online cursus? Bekijk dan de onderstaande aanbieding.

Gratis online Bitcoin & cryptomunten cursus

Zo begin je met Bitcoin & cryptomunten. Zelfs zonder kennis, ervaring of kapitaal. Je leert het in deze gratis online cursus van AllesOverCrypto.

PS: Heb je ervaring met dit onderwerp of heb je nog vragen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Over de auteur

Michel

Hi! Ik ben Michel. Al 5+ jaar succesvol online ondernemer, investeerder & vastgoedbelegger.

Middels de blogs van InternetGeldboom.nl deel ik graag mijn kennis. Om je te helpen met het opstarten of verder opschalen van jouw online business.

Als je vragen hebt, neem dan gerust contact op of plan een call met mij in. Wil je meer over ons weten? Kijk dan op de "Over ons" pagina.


Tags

Crypto belasting, Crypto belasting berekenen, Crypto uitbetalen belasting, Crypto valuta belasting, Cryptocurrency belasting


Ook interessant voor jou:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>