juni 10

FIRE beweging – Word financieel onafhankelijk 🔥

FIRE beweging vuur

Zuinig leven, slim sparen en nog slimmer beleggen. Met als doel: financieel onafhankelijk worden en het leven te leven dat jij kiest.

De FIRE beweging maakt een spectaculaire groei door in Nederland en België. InternetGeldboom.nl legt je in dit blog de FIRE filosofie uit.

Wat is de FIRE Beweging

FIRE is een afkorting voor Financial Independence, Retire Early. Oftewel, het vervroegd met pensioen kunnen door financiële onafhankelijkheid.

De FIRE-methode vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten en is inmiddels ook overgewaaid naar Nederland en België. De FIRE-beweging is het grootste FIRE-platform van Nederland en België met bijna 5000 leden.

De FIRE-methode is eigenlijk een levensstijl. Als we deze heel kort samenvatten komt het er op neer dat je geen schulden hebt, minder uitgeeft dan er binnen komt en het verschil slim belegt waardoor je een passief inkomen genereert. Hoe meer je bespaart en belegt, des te sneller je financiële onafhankelijkheid bereikt.

Is FIRE iets voor jou

Volgens de FIRE-beweging Nederland & België kan iedereen financieel onafhankelijk worden. Al is het voor de één gemakkelijker dan voor de ander.

Hierbij willen wij wel een kanttekening plaatsen. De FIRE-methode vereist namelijk wel een bepaalde mindset. Je hebt durf en doorzettingsvermogen nodig om andere keuzes te maken dan je voorheen zou doen.

Hulp hierbij is nooit weg. De FIRE-beweging heeft een gratis stappenplan dat je kunt verkrijgen door gratis lid te worden van de community. In dit plan draait het om:

 1. Intentie
 2. Inzicht
 3. Focus
 4. Consistentie

Naast deze fijne leidraad heeft een gratis lidmaatschap bij de FIRE-beweging ook als voordelen dat:

 • Je op het forum kunt sparren en ideeën uitwisselen met anderen.
 • Je de beginselen van beleggen leert.
 • Je gebruik kunt maken van praktische tools.
 • Je geïnspireerd wordt door verhalen en het laatste nieuws.

Meer weten? Join de gratis FIRE Community.

Planten groeien in handen

FIRE berekenen

Hoeveel geld moet ik gespaard hebben om met pensioen te kunnen? Misschien heb je jezelf deze vraag wel eens gesteld. Een antwoord hierop ga je niet vinden. Er is namelijk geen streefbedrag.

Voor iedere persoon en situatie is het anders. Het bedrag is onder meer afhankelijk van je levensstijl (je inkomsten en uitgaven) en de leeftijd waarop je FIRE wilt zijn.

Om je FIRE te berekenen wordt er gebruikgemaakt van een som en de 4% regel.
Vermenigvuldig je jaarlijkse uitgaven met 25. De uitkomst is het bedrag wat je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn. Hierbij wordt uitgegaan van minimaal 4% netto rendement op jouw investeringen.

Rekenvoorbeeld: je geeft per jaar € 35.000 uit. Vermenigvuldig je dit bedrag met 25, dan kom je op € 875.000 uit. Een fiks bedrag waarvan je nu waarschijnlijk denkt dat het onmogelijk is om bij elkaar te sparen. Maar door maandelijks te investeren met een gemiddeld rendement van +4% zul je jouw FIRE-bedrag bereiken.

Aan de slag met de FIRE-methode

1. Breng je vermogen in kaart en stel een financieel plan op

Een heel logisch en belangrijk begin is om je huidige financiële situatie in kaart te brengen. Wat zijn je maandelijkse inkomsten? En wat gaat er maandelijks de deur uit. Zet deze bedragen onder elkaar in bijvoorbeeld een excel voor een duidelijk overzicht.

Naast de vaste lasten is het ook belangrijk om de variabele uitgaven in een kasboekje of huishoudboekje bij te houden. Juist deze variabele uitgaven zijn niet altijd noodzakelijk en maken je bewust van je uitgavepatroon.

Maak daarnaast ook een jaarplan met financiële doelstellingen. Maak dit doel specifiek, meetbaar, acceptabel en realistisch.

Vrouw beleeft vrijheid onder blauwe lucht

2. Besparen = verdienen

Je excel, kasboekje, huishoudboekje of wat je dan ook gebruikt voor het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven is compleet. De volgende stap is de kunst van het besparen onder de knie krijgen.

Besparen doe je het eenvoudigst op je variabele uitgaven. Denk aan het kopen van kleding of het laten bezorgen van maaltijden. Het snijden in deze uitgaven heeft twee voordelen:

 • Door minder uit te geven, kun je maandelijks meer sparen en beleggen
 • Door minder uit te geven (en dus je levensstijl aan te passen) gaat je FIRE-bedrag omlaag waardoor je eerder financieel onafhankelijk bent.

3. Meer inkomen = meer sparen

Een van de belangrijkste onderdelen in je zoektocht naar FIRE is het spaarpercentage. Dit percentage wil je zo hoog mogelijk hebben, zodat je met grote bedragen kunt beleggen.

Het spaarpercentage is afhankelijk van je netto-inkomen en je leefgeld. Het verschil tussen deze twee bedragen ga je voor je aan het werk zetten door te beleggen.

Het spreekt voor zich dat je het netto-inkomen zo hoog mogelijk wil hebben en het leefgeld zo laag mogelijk. Je netto-inkomen omhoog krikken is misschien helemaal niet zo lastig als je denkt. Bekijk onze tips in het blog ‘Geld verdienen vanuit huis’ of ‘Geld verdienen in 1 uur’ maar eens.

Wil je meer dan alleen een extraatje verdienen. Je baas ontslaan en vol gaan voor een passief inkomen? Ga dan voor andere verdienmodellen.

Twee modellen die ons erg aanspreken en bewezen hebben dat je hiermee een passief inkomen kunt genereren zijn affiliate marketing en cash cow channels.

Meer over deze verdienmodellen en reviews + kortingscodes van twee hoog aangeschreven cursussen vind je in de blogs ‘Review: Affiliate Marketing Revolutie & 10K Club van Jacko Meijaard – InternetSuccesGids.nl‘ en ‘Review: Cash Cow Academy van Jelline Brands‘:

Blog review Affiliate Marketing Revolutie Jacko Meijaard

Blog review Cash Cow Academy Jelline Brands

4. Beleggen

Waar je vroeger nog wel eens wat leuks kon doen of kopen van de rente op je spaargeld, gaat dat vandaag de dag echt niet meer lukken. Het rentepercentage van banken daalt, terwijl het prijspeil alsmaar stijgt. Wil je leven van het rendement van je vermogen, dan zul je moeten gaan beleggen.

Heb jij je al vaker verdiept in de FIRE-beweging, dan ben je vast de afkorting ETF al eens tegengekomen. ETF staat voor Exchange Traded Funds en is onder aanhangers van de FIRE-beweging de meest populaire vorm van beleggen.

Een ETF, ook bekend als tracker, maakt beleggen eenvoudig en voor iedereen toegankelijk. Met Exchange Traded Funds beleg je gespreid omdat deze beursgenoteerde beleggingsfondsen passief een groep aandelen, obligaties of andere effecten volgen.

Beleggen in o.a. ETF’s kan onder meer bij ABN AMRO, ING en DEGIRO.

5. Evalueren en leren

Na een jaar de FIRE-methode te hebben toegepast is het belangrijk om te evalueren. Welke financiële doelen had je voor dit jaar opgesteld. Maak aan de hand van je reflectie een meerderjarig FIRE-plan:

 • Korte termijn: 2 tot 4 jaar
 • Middellange termijn: 5 tot 10 jaar
 • Lange termijn: 11 tot 20 jaar

De FIRE-beweging Nederland helpt je graag met het opstellen van doelstellingen door middel van gratis informatiemateriaal.

6. Vervroegd met pensioen

Pensioen op je 40ste… hoe aantrekkelijk klinkt dat! Door je levensstijl aan te passen, de FIRE-methode toe te passen en de gouden 4%-rendementregel in het oog te houden, ben jij niet langer afhankelijk van geld om je tijd in te delen en geniet je van meer vrijheid.

Man beleeft vrijheid in bergen

PS: Heb je ervaring met dit onderwerp of heb je nog vragen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Over de auteur

Michel

Hi! Ik ben Michel. Al 5+ jaar succesvol online ondernemer, investeerder & vastgoedbelegger.

Middels de blogs van InternetGeldboom.nl deel ik graag mijn kennis. Om je te helpen met het opstarten of verder opschalen van jouw online business.

Als je vragen hebt, neem dan gerust contact op of plan een call met mij in. Wil je meer over ons weten? Kijk dan op de "Over ons" pagina.


Tags

10K Club, 10K Club Jacko Meijaard, Affiliate marketing cursus, Affiliate marketing geld verdienen, Affiliate marketing Jacko Meijaard, Affiliate Marketing Revolutie, Affiliate Marketing Revolutie 10K Club, Affiliate Marketing Revolutie review, Cash Cow Academy, Cash Cow Academy cursus, Cash Cow Academy Jelline Brands, Cash Cow Academy review, Cash Cow Academy training, Cursus affiliate marketing, Cursus Cash Cow Academy, FIRE beleggen, FIRE beweging, FIRE beweging Nederland, FIRE beweging tips, FIRE filosofie, FIRE financieel onafhankelijk, FIRE movement Nederland, FIRE Nederland, FIRE pensioen, Geld verdienen met affiliate marketing, Internet Succes Gids, InternetSuccesGids, Jacko Meijaard, Jelline Brands, Jelline Brands Cash Cow Academy, Jelline Brands review, Pensioen op je 40ste, Review Cash Cow Academy, Review Jelline Brands, Training Cash Cow Academy, vroeg met pensioen, wat is FIRE


Ook interessant voor jou:

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >