januari 14

Mindset veranderen: van een fixed mindset naar een growth mindset

Notitie im possible

Waarschijnlijk wil je werken aan je mindset en ben je daarom op dit blog beland. Wil jij jezelf dit jaar ontwikkelen en dromen realiseren, buig dan je fixed mindset om naar een growth mindset.

Over de verschillen tussen een fixed en growth mindset, hoe deze in verhouding staan tot het realiseren van je dromen en hoe je een fixed mindset ombuigt naar een growth mindset lees je hier.

Wat is het verschil tussen een fixed mindset en growth mindset

Een eerste stap naar het realiseren van je dromen is je mindset eens goed onder de loep nemen. Hoe is jouw kijk op het behalen van deze dromen. Ben je ervan overtuigd dat je deze gaat realiseren of temper je de verwachtingen en heb je alle droomplannen al lang geleden in de ijskast gezet.

Hieronder leggen we de betekenis van een growth mindset en de betekenis van een fixed mindset uit.

Growth mindset (groei mindset)

Geldt voor jou het eerste voorbeeld, dan heb je een growth mindset. Je jaagt je dromen na en gelooft dat je je kennis en vaardigheden zelf kunt ontwikkelen. Onafhankelijk van je talent boek je succes door tijd en energie in je dromen te stoppen.

Een growth mindset betekent overigens niet dat je geen fouten kan of mag maken. Deze horen erbij, maar ze leiden tot een verbetering of verandering van jezelf.

Een growth mindset wordt iedereen in de schoot geworpen. Letterlijk, want met deze mindset wordt je geboren. Als kind zie je in elke situatie kansen en mogelijkheden, stap je menigmaal uit je comfortzone en ga je maar al te graag het avontuur aan.

Naar mate je ouder wordt blijken niet alle doelen haalbaar. Niet iedereen wordt nu eenmaal piloot of uitvinder. Ook negatieve ervaringen, je opvoeding en kritiek kunnen ertoe leiden dat je mindset geleidelijk aan verandert naar een fixed mindset.

Man denken uitbeelden

Fixed mindset (statische of vaste mindset)

Mensen met een fixed mindset staan een stuk minder positief en avontuurlijk in het leven. In hun denkwijze zijn de kaarten al geschud. Ben je ergens succesvol in, dan komt dat door talent. Het opdoen van kennis en oefenen van vaardigheden heeft in hun optiek dus geen zin.

Iemand met een fixed mindset is vaak bang om fouten te maken en daardoor geneigd om ergens niet aan te beginnen of snel op te geven.

Pijlen success en failure

Van Fixed naar Growth mindset

Je mindset is dus heel belangrijk wanneer je jezelf wil ontwikkelen en dromen of doelen wenst te behalen. De eerste stap van een fixed naar een growth mindset is je statische denkstijl (fixed mindset) te herkennen.

Stap 1: herken en durf te erkennen dat je een fixed mindset hebt. Jouw leven hoeft niet voort te kabbelen. Er is zoveel wat je voor elkaar kunt krijgen als je het heft in eigen handen neemt.

Nu is het tijd om los te komen van je vaste, statische mindset. Niets staat vooraf vast, bedenk dat je een keuze hebt. Durf uitdagingen aan te nemen. Durf stappen te zetten.

Je mindset veranderen is niet iets wat je in één dag doet. Geduld, discipline en doorzettingsvermogen zijn nodig om niet in oude patronen en denkwijzen te vervallen. Werk daarom in kleine stapjes.

Stap 2: jij maakt de keuzes. Je hebt misschien niet het grootste talent, maar doorzettingsvermogen is hΓ©t geheim van jouw succes. Vergaar kennis, ontwikkel jezelf en zet te allen tijde een stapje extra.

Bepalen of je succesvol bent of niet. Dat klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Toch kun je door je mindset te veranderen zelf bepalen of je succesvol bent. Een positieve mindset levert namelijk echt succes op, terwijl een negatieve mindset je in een neerwaartse spiraal plaatst.

Vervang een (negatieve) fixed mindset gedachte door een (positieve) growth mindset gedachte. Hoe? Nou zo:

Tabel van Fixed mindset naar Growth mindset

Stap 3: verander je kijk op de wereld, denk positief en overlaad jezelf met inspiratie. Vervang een fixed mindset gedacht door een groeimindset gedachte.

Nu je hebt gewerkt aan je gedachtes is het zaak deze om te zetten naar daden. Voortaan handel je en maak je keuzes vanuit een growth mindset. Het mooie is dat hoe vaker je bewust deze stappen neemt, hoe vanzelfsprekender het wordt.

Uitdaging is voor jou geen eng woord meer, het is een kans om je te ontwikkelen, stappen te maken en uiteindelijk je dromen te verwezenlijken.

Stap 4: maak keuzes en handel vanuit een groeimindset. Sta open voor ontwikkelen, stel hoge doelen, omarm uitdagingen en leer van de keren dat je niet slaagde.

Download nu tijdelijk het e-book met korting

'Word de beste versie van jezelf'

Dit e-book is speciaal ontwikkeld voor mensen die zichzelf graag willen ontwikkelen op het gebied van mindset en persoonlijke ontwikkeling.

PS: Heb je ervaring met dit onderwerp of heb je nog vragen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Over de auteur

Michel

Hi! Ik ben Michel. Al 5+ jaar succesvol online ondernemer, investeerder & vastgoedbelegger.

Middels de blogs van InternetGeldboom.nl deel ik graag mijn kennis. Om je te helpen met het opstarten of verder opschalen van jouw online business.

Als je vragen hebt, neem dan gerust contact op of plan een call met mij in. Wil je meer over ons weten? Kijk dan op de "Over ons" pagina.


Tags

Fixed mindset betekenis, Fixed mindset vs growth mindset, Groei mindset betekenis, Growth mindset betekenis, Growth mindset Nederlands, Inventieve mindset betekenis, Mindset betekenis, Mindset vertaling, Statische mindset, Vaste mindset


Ook interessant voor jou:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>